Història del Rampí

Tots coneixem algú que per certes circumstàncies de la vida li ha caigut a sobre un sobrenom. Pot ser per un tret físic que el fa característic o bé perquè li ve donat per herència familiar, o bé per qualsevol altre motiu que ara mateix no arribem ni a imaginar. 

Un d’aquests motius, segurament poc conegut avui dia, era pel fet de viure en una masia o com diem per aquestes contrades, una casa de pagès. Per poc que un s'interessi per aquests assumptes sabrà que aquest tipus de propietats tenen un nom propi que les identifica i les ha identificat a tots els efectes al llarg del temps. 

A les persones que habitàven una d'aquestes cases de pagès se’ls anomenava i coneixia amb el sobrenom de la casa en qüestió. Moltes d’aquestes persones finsitot conservaven el sobrenom temps després de marxar-ne i emprendre una nova vida a les viles més properes.

Joan Tenas (1923-2017)

Una d’aquestes persones era el meu avi Joan Tenas Freixa, que va viure i treballar com a masover a la casa del Rampí a la carretera de les Llosses fins que es va casar amb la meva àvia Remei Puig Armengol. Junts van emprendre una nova etapa a la colònia Botey de Ripoll, on van viure i treballar la resta de la seva vida. 

Així doncs, com es desprèn de l’explicació anterior, el meu avi era conegut com el Rampí, nom amb què hem batejat aquest projecte. Hem volgut que el nom fos significatiu, i no solament ho fos per nosaltres, sinó que també ho fos per a totes aquelles persones que aneu passant per aquí i us identifiqueu amb el passat, perquè sou conscients que sense el passat no seriem aquí, ni hi seriem de la manera com hi som. 

Sense les bicicletes de ferro d’abans no hi haurien les bicicletes de carboni d’ara, sense les eines de ferro forjat d’abans no hi haurien les eines d’aleacions lleugeres d’ara, i sense les persones que arreglaven bicicletes d’abans tampoc hi haurien les persones que arreglen bicicletes d’ara.

El Rampí era una d’aquestes persones que arreglàven bicicletes, i ho feia després de la seva jornada laboral a la fàbrica Botey fent hores al taller de motos i bicicletes "El Hogar del Motor", curiosament també conegut pel mateix motiu; el Puntí, sobrenom del seu promotor Josep Palau, que era originàri d’aquesta casa. 

El Rampí Cycling (2022)

El 3 de març de 2023, tot i portar gairebé un any gestant i construïnt el projecte, vam inaugurar “El Rampí Cycling", el nou “Centre de Culte Ciclista” de Ripoll. Un espai que pretén ser lloc de confluència de totes les inquietuds i sensibilitats relacionades amb el món del ciclisme. 

L’espai es compon d’un ampli taller de bicicletes, expositor de recanvis, components i accessoris, un espai d’exposició de bicicleta nova i d’ocasió i una sala polivalent per fer cursos, xerrades, estudis biomecànics, etc. 

Estem a disposició de tots aquells que tinguin o vulguin tenir una bicicleta i necessitin qualsevol cosa relacionada amb ella, i els agradi ser atesos amb la màxima professionalitat, transparència i amabilitat.

Us convidem a visitar el nostre/vostre espai dedicat a la bicicleta. Amb tot plegat hem volgut crear un lloc acollidor i de trobada, on es tracti la vostra bicicleta amb la mateixa estima que es tracta la memòria dels que ja no són físicament entre nosaltres però que amb iniciatives com aquesta perduraràn sempre en la nostra memòria.


Francesc X. Bonada Tenas

Fundador

"Els teus avis et van ensenyar de tot, menys com viure sense ells"


Anònim

 L'equip

Francesc X. Bonada Tenas

Ideòleg i nét del Rampí. El bomber de l'equip és en Marc però les idees pròpies d'aquesta noble professió les té ell. Precisament aquestes, i la seva dificultat per mantenir-se en silenci li han atorgat l'etiqueta de pallasso de la casa. Així doncs l'hem posat a la part de mkt i comercial.

Marc Carós Santacreu

El que seu a la dreta del pare de la santíssima trinitat. Monsieur Carós és l'ànima i punta de llança del taller. De fet, podríem dir que de tot el Rampí Cycling. Les millors mans a un pársec a la rodona. Home de poques paraules, quan parla tothom para, calla i escolta. Sense ell no estariem aquí.

Joan Rodríguez Manrique

Sense la seva privilegiada intel·ligència natural i saviesa, el dia a dia del Rampí seria molt complicat, per no dir impossible. El 85% de les vegades té raó i el 15% restant la divina providència li dóna un cop de mà. En Xino és molt més que una cara agradable amb el ulls avellanats, és l'autèntic i indispensable cervell de la casa.  

Jordi Teixidó Vila

Inquiet, autodidacta i eminent virtuós de l'electrònica, el Dr. Schottky és l'autèntic artífex del taller de motors i bateries. Baluard de la sostenibilitat i la reparació, és capaç de tornar a la vida qualsevol aparell o dispositiu que hagi estat certificat de defunció. Per cert, també sap riure i fer una beixamel exquisida.

Tots vosaltres

Els que poseu la nota de color a tot això. La vostra passió per la bicicleta és la nostra. Sou la força que fa aixecar la persiana cada dia, la motivació que fa aprendre coses noves i superar-se, la il·lusió de pensar en nous reptes i projectes. Sou el ciclista i nosaltres la bicicleta. En definitiva sou qui dóna sentit a aquesta aventura.